Geslaagde Bierproeverij

19-10-2015 |

Geslaagde Bierproeverij


Donderdagavond werd er een bierproeverij georganiseerd. Gastspreker John Groenen ging voor 25 leden en andere belangstellenden dieper in op het ambacht van bier brouwen en vertelde andere wetenswaardigheden die met bier te maken hadden. We konden die avond genieten van diverse soorten bier ; Lindemans pêche, maissel weisse en diverse kasteel-bieren zoals de blonde, triple (11%) en donker. Er werd een vragenlijst rondgedeeld waarbij we antwoord moesten geven op vragen over het alcoholpercentage , de mate van gisting (hoge gisting, lage gisting of spontane gisting), en je kon er uiteindelijk een rapportcijfer aan geven. Verder hebben we geleerd dat er zo’n 25.000 soorten bier op de wereld zijn, dat je bier maakt van mout, hop, gist en water , maar dat je het ook van banaan, cocosmelk en rijst kunt maken. Verder weten we nu ook dat er in Arcen helemaal geen hertog jan wordt gebrouwen, en dat er veel hop wordt verbouwd in de regio Brussel (payotte-land), ook zijn er verschillende soorten hop die mede bepalend zijn voor de smaak (oa de zgn. hopbellekes) . Het bierdrinken werd vergezeld van enkele kazen en diverse worsten zodat we de zware bieren enigszins de baas konden.

Prijswinnaars deze avond waren: Eric Maes, Paul Vermey, Gréchiel van der Woude, en Casper Ramaeckers (zie foto).

 

En nu maar afwachten of de barcommissie op korte termijn de kasteel-bieren gaat inkopen, zodat we ze nog regelmatig kunnen proeven.